петак

Zgrada pošte i Trg mladenaca

 Nekadašnja Zgrada Mađarske kraljevske pošte, a danas takozvana stara pošta na Trgu mladenaca, nekadašnji Vilsonov trg( nazvan po bivšem američkom presedniku Vudrou Vilsonu ). Predsednik Vudro Vilson i naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin su bili veoma bliski prijatelji, a iz tog prijateljstva je proistekla i velika ljubav i poštovanje prema srpskom narodu. Uz pomoć Vilsona i Pupina, kroz organizaciju Crvenog krsta prikupljeno je 140 miliona tadašnjih dolara, mobilisano je mnogo Srba koji su opremljeni u SAD slati na Solunski front. 

Na ovom mestu je 1797. iskopan bunar do kojeg se prostirala pijaca iz centra grada. Kraće vreme se na trgu nalazila i Žitna pijaca kada se ovaj prostor zvao Brašnarski trg, odnosno Trg brašnarske vage. Nakon uklanjanja Žitne pijace prostor je preuređen i dobio je novo ime: Jelisavetin trg, Vilsonov trg, pa Lenjinov trg, da bi na kraju poneo današnje ime Trg mladenaca po matičarskom zdanju koje se na njemu nalazi

Veličanstvena zgrada pošte je izgrađena krajem XIX veka. Prvobitno je bila jednospratnica, da bi je deceniju kasnije nadogradili i izmenili krov.

Nekada se u zgradi stare Pošte nalazio znameniti hotel “Centar”.

Prelepa zgrada koja je sačuvana kao svedok nekadašnjih vremena.





16.01.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti