уторак

Crkva rođenja presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici

 Crkva je izgrađena na mestu ranije crkve Vavedenja Bogorodice.

Ktitor je bio Živan Crnogorac, protoprezviter sremskokarlovački.
Pravoslavna crkva Rodjenja presvete Bogorodice građena je izmedju 1737. i 1744. a ukrašavanje je većim delom završeno 1758. godine. Poslednja je crkva podignuta u moravskom stilu.
Vrednost i lepotu crkve potvrdjuje i podatak da je od 1949. godine crkva zaštićena kao spomenik kulture zajedno sa ikonostasom i ikonom svetog arhandjela Mihajla.
Najzaslužniji za to je Milan Kašanin (1895-1981.), koji je bio srpski istoričar umetnosti, književnik, istoričar književnosti i kulturni radnik i koji je opisao ovu crkvu kao remek delo arhitekture u starom srpskom stilu. 
U crkvi se od 2002. godine nalazi i deo moštiju svete Petke, najpoštovanije svetiteljke u Srba. ( mali plavi kivot sa delićem moštiju. Mošti Svete Petke se čuvaju u Jašiju, u Rumuniji.)

U unutrašnjosti crkve se može videti ikonostas velike umetničke vrednosti, rađen u duborezu u drugoj polovini 18. veka. Gornji red ikonostasa, koji predstavlja prizore iz Hristovog života je delo znamenitog slikara Teodora Kracuna koji je neko vreme boravio u Sremskoj Kamenici. 
Ovako reprezentativna građevina bila je u skladu sa potrebom da Kamenica povrati ugled napredne i bogate varoši koji je imala pre turskog razaranja 1520. i dvovekovne turske vlasti. 
Pored umetničkog, značaj ikone Arhanđela Mihajla iz 1856. godine, koja se nalazi u crkvi, je što su se pred njom zaverenici zakleli da će zbaciti kralja Aleksandra Obrenovića. Učinili su to u atentatu 1903. godine. Ta zavera je izmenila tok istorije Srbije. (Arhanđel Mihajlo je pobedio Lucifera - verovatno je ta simbolika motivisala zaverenike da se pred tim svecem zakunu.)
Kamenička crkva sticala je priliozima ili kupovinom, mnoge predmete primenjenih umetnosti, dela crkvenog slikarstva i veliki broj knjiga. U crkvi se nalazi i jevanđelje pisano rukom u Lavovu 1644. godine i pozlaćeni krst, koji je srpska delegacija dobila od ruskog cara Nikojala I 1854. godine.
Oko crkve nalaze se veoma stari natpisi i spomenici. 
Ispred oltara, nalazi se krst u koga je ugradjena čestica Svetog Krsta na kome je Isus bio razapet.
U crkvenoj porti nalazi se objekat u kojem je jos 1701. godine bila prva srpska narodna škola. Tokom nedavne obnove sačuvani su samo temelji starog objekta, na kojima je podignuta nova zgrada. 














09.01.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti