субота

Beška

Beška je najveće seosko naselje opštine Inđija i nalazi se na samo par kilometara od reke Dunav.

O poreklu imena Beške postoji nekoliko različitih tumačenja, ali do danas nije tačno utvrđeno odakle ono potiče i šta znači. Pretpostavlja se da je reč „beška” stara slovenska reč, koja je vremenom u savremenom govoru izgubila prvobitno značenje. Ime „Beška” vezano je za blizinu vode, pa se pretpostavlja da je ta reč imala veze sa zdravljem, odnosno da je tim imenom označavano mesto koje je bilo zdravo za život ili gde je bio izvor zdrave vode.  

Beška je srednjovekovno mesto, nastalo u vreme naseljavanja Slovena u ove krajeve. Prvi istorijski zapisi o njoj potiču iz prve polovine 16. veka.Tačnije, prvi podaci o mestu Beška datiraju iz 1546. godine, kada je ona bila, kao i sva ostala sremska mesta, u sastavu Otomanskog carstva. Sve do 1860. godine, Beška je bila srpsko naselje, ali tada se doseljavaju Nemci, koji poreklo vode iz oblasti Pfalc. Početkom XX veka Bešku naseljavaju Mađari, manjim brojem i Slovaci, a kasnije Hrvati, Crnogorci i Srbi iz različitih krajeva. Od prvih pomena pa sve do današnjih dana, glavna privredna grana stanovnika Beške bila je poljoprivreda. Sve do 1960. godine Beška je imala status opštinskog mesta. Zatim je dve godine bila u sremskokarlovačkoj opštini, da bi od 1. januara 1962. godine ušla u sastav opštine Inđija.  

Beška je poznata i po mostu, najdužem na Dunavu, koji nosi naziv Beščanski most. Most je deo auto-puta E-75 i predstavlja mesto na kome se ukrštaju dva važna evropska koridora: Koridor 10 (pomenuti auto-put) i Koridor 7 (reka Dunav). Ukupna dužina mosta je 2,2 km, širina 15 m. Usled velike razlike u nadmorskoj visini leve i desne obale Dunava, most je dizajniran sa nagibom od 2,3% što je ujedno i najveći nagib na ovom auto-putu. Tokom srednjeg vodostaja, most se uzdiže 51 m iznad Dunava. Glavni dizajner mosta bio je Branko Žeželj, a izgradila ga je „Mostogradnja“ između 1971. i 1975. godine. Godine 2011. otvoren je još jedan most, tzv. „most blizanac“ izgrađen paralelno uz postojeći. 

Zahvaljujući prelepom prirodnom ambijentu uz obalu Dunava i prijatnim ugostiteljskim objektima, Beška je postala privlačno mesto za ljubitelje prirode i ribljih specijaliteta. Na obali Dunava, na mestu gde se danas nalazi Beščanski most, nalazi se Kalakača - značajan arheološki lokalitet iz starijeg gvozdenog doba. 

U naselju postoje dve crkve: pravoslavna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice, katolička crkva Svete Terezije i kapela Svete Petke koja se nalazi na periferiji naselja.

Poznata slikarka Danica Jovanović rođena je u Beški 1886. godine. U Domu kulture u Beški pre nekoliko godina otvorena je Memorijalna soba Danice Jovanović u kojoj se posetioci bliže mogu upoznati sa životom i delom pomenute slikarke.Beščani koji su ostavili traga u javnom i kulturnom životu našeg naroda su i narodni heroj Nikola Grulović, pesnik Veljko Vukmanović i Miro Stefanović, slikar i karikaturista.  

Kao plod dugogodišnje saradnje Zavičajnog društva „Stara Beška“ iz Beške i podunavskih Švaba – bivših stanovnika Beške i njihovih potomaka, a nakon Odluka Opštine Karlshuld i Mesne zajednice Beška, 2010. godine potpisan je Sporazum o partnerstvu između Beške i Karlshulda, opštine iz nemačke pokrajine Bavarske. Sporazumom je predviđeno da se radi boljeg upoznavanja organizuju prijateljski susreti građana oba mesta, kroz međusobno povezivanje društava i udruženja, da se organizuju razmene đaka, studenata i omladine, da se unapredi sportska saradnja u koju će biti uključeni lokalni sportski klubovi, da se unapredi saradnja u pogledu tema značajnih za zajedničku budućnost, kao što su ekologija i zaštita životne sredine, da se sprovede privredna saradnja, razmena iskustava u oblasti komunalnih i uslužnih delatnosti i sl. U čast uspešne dugogodišnje saradnje odmoriše za bicikliste u Beški nosi naziv Park Karlshuld.

Iz ovog partnerstva proizašla je i manifestacija „Dani vojvođansko-bavarske kulture – Beška fest“ koja se održava od 2012. godine i koja svojim bogatim sadržajem i međunarodnim karakterom iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca. 

Krčedinska ada, ostrvo i rajska oaza na Dunavu kod Beške, gde ljudska noga kao da nije kročila, „ukrašena“ stogodišnjim šumama kao iz bajke, stanište je krdima poludivljih konja koja su tu ostavljena na slobodi tokom cele godine gde se priroda brine o njima a oni o njoj.

Beška-Brest je arheološki lokalitet koji se nalazi u ataru sela Beška u opštini Inđija. U pitanju je rimska kasnoantička nekropola datovana u 3. i 4. vek. Prilikom izvođenja poljoprivrednih radova 1965. pronađena je grobnica sa freskama. U proleće 1966. Vojvođanski muzej u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, preduzeo je orijentaciona istraživanja sa ciljem da se utvrdi da li se radi o nekropoli ili o usamljenoj memorijalnoj grobnici. Nalazi spaljenih i skeletnih grobova potvrdili su postojanje rimske nekropole. Iste godine izvršeno je podizanje fresaka i njihovo opremanje kao muzejskih eksponata, a lokalitet je stavljen pod zaštitu zakona. Živopis grobnice, kao i njen inventar sigurno je datiraju u kraj 3. i početak 4. veka, u vreme tetrarhije, a nalaz novca sa natpisom URBS ROMA, kovan od 330. godine govori nam da se sahranjivanje nije moglo izvršiti pre 330. 

Beška je naselje koje svakako ima šta da ponudi, od bogate istorije do prelepe prirode.



















25.12.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti