уторак

Dvorac Jagodić

Dvorac Jagodić, iako je mnogo bliže Konaku, na putu ka Vršcu, formalno se nalazi u ataru sela Boka. Sagrađen je na ivici šume, koja je zanimljiva po retko gde očuvanoj skupini stabala koprivića, koji se nastavljaju na engleski park i koji su zaštićena biljna vrsta. Sagrađen je 1835. godine za Petra Jagodića i u čijem je vlasništvu ostao sve do nacionalizacije posle Drugog svetskog rata.  Porodica Jagodić je značajna za kulturnu istoriju srpskog naroda u Vojvodini, jer su Jagodići bili istaknuti članovi Matice srpske, pa se u Galeriji Matice srpske nalazi nekoliko njihovih portreta koje je naslikao Konstantin Danil.

Očigledno je da su Jagodići želeli da za sebe izgrade porodični dvorac daleko od naselja i u miru šume u banatskoj ravnici, a u skladu sa trendovima tog doba  Austrije, Rusije, Britanije ili Nemačke. Dvorac pripada tipu poljskih dvoraca, a oko njega je engleski park, koji poseduje i uobičajene, ali i egzotične, biljne vrste, što je tipično za eru romantizma. Dvorac Jagodić je mali dvorac, ali veoma lep. Oko dvorca su se nalazila dva parka, jedan u engleskom stilu, a drugi u francuskom. Okolo su bile šume Koprivića. 

Sama zgrada dvorca je u izduženo pravougaonom obliku i sa savršenom simetrijom. Zgrada je bočno markirana sa dva rizalita koji izgledaju kao kule. Osu simetrije čine dva pristupna trema, jedan koji služi za ulaz, i drugi prema parku. Sa suprotne strane nalazi se trem s terasom koji pridržavaju četiri korintska stuba. I prozori imaju elemente korintskog stila. Zgrada je veoma jednostavna i skladna, što je vodeći estetski princip, koji potcrtavaju prozorska okna ritmično u jednakim intervalima. Dominantna jednostavna simetrija i sklad jesu i osnovne karakteristike klasicističkog stila koji, uz neke romantičarske elemente, dominira ovim zdanjem.

Nakon nacionalizacije u dvorcu je bila smeštena upravna zgrada poljokombinata „Trudbenik”, a to je donelo velike promene, budući da se dvorac od stambenog prostora pretvorio u administrativnu zgradu. Ove promene su bile vidljive naročito u enterijeru, dok je eksterijer ostao u dobroj meri pošteđen.

Posle dužeg vremena započeto je obnavljanje zgrade 2007. godine. Mada danas izgleda da tu ima još dosta posla.

Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja. Park dvorca Jagodić je zaštićeni spomenik prirode.

Još jedan je od dvoraca u Vojvodini koji, na žalost, nije otvoren za posetioce.

Televizijska serija koja nosi naziv kao i ovaj dvorac nije snimana ovde. Jedan je od retkih dvoraca za koji nije vezana neka legenda, misterija, intriga, ali to neumanjuje njegovu vrednost i svakako je lepo videti ga.












17.08.2023.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti