субота

Jarkovci

Naselje Jarkovci je smešteno u jugozapadnom delu opštine Inđija, u severoistočnom delu Srema, na jugoistočnim obroncima Fruške gore. Nalazi se na prostoru koji je nekada pripadao vlastelinskoj porodici Pejačević.

Veruje se da je grof Petar Pejačević imao 99 pustara (imanja), jer da je imao 100 morao bi da izdržava vojsku. Imanje Moja volja je bila njegova najmanja pustara. Legenda kaže da je grof Petar bio boem i kockar. Jednom prilikom na terasi svog letnjikovca u kartanju je izgubio sve sem ove pustare. Tada je njegova žena tražila da se ona karta po svojoj volji. Sela je za sto i sve ponovo vratila te su zbog toga imanje zvali Moja volja. Druga legenda kaže da je grof Petar imao ćerku jedinicu Doru koja je šetala pored jezera i tražila da se po njenoj volji tu napravi letnjikovac.
Pustare su bile poljoprivredno- proizvodne jedinice u okviru velikih vlastelinskih imanja, odnosno privredna gazdinstva sa selom. Sastojale su se od obradivog zemljišta i velikog broja ekonomskih zgrada, zgrada za proizvodnju, biroških kuća (biroši su radnici koji su obrađivali zemlju) i stanova upravnika. Često je na pustarama podizana i upravna zgrada – kurija, u kojoj je plemstvo boravilo tek ponekad, najčešće jednom godišnje kada su dolazili da prikupe prihode. Jedna takva bila je upravo zgrada na obali Jarkovačkog jezera.
Ne zna se tačno vreme podizanja ove vlastelinske zgrade, ali po svemu sudeći ona potiče iz druge polovine 19. veka, kada su rumskim vlastelinstvom upravljali grof Petar Pejačević i njegov sin Adolf. Zgrada je bila podignuta na uzvišenju sa koga se pogled prostirao na čitavu okolinu. Ima osnovu u obliku slova „T”, sa prizemnim dužnim i jednospratnim poprečnim krilom. Dvorac, odnosno letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević predstavlja spoj seoske i gradske arhitekture toga doba. Dimenzije objekta su 15×15 metara a visina zidova iznosi 4,10 metara. Prvobitno se na spratu nalazila jedna terasa, međutim, u kasnijem periodu dozidana je još jedna prizemna terasa u neobaroknom stilu. Oko zgrade se nalazio mali, lepo uređen vrt sa cvećem, stazicama od rizle i ponekom skulpturom, kao i mali park. Do 1906. godine zamak grofa Pejačevića je bio upravna zgrada za grofove sluge i ljude koji su radili na njegovom imanju koje se prostiralo na celom potezu današnjih Jarkovaca.
Nakon Prvog i Drugog svetskog rata imanje Moja volja je velikim delom uništeno i sve pomoćne vlastelinske zgrade su porušene. Između dva svetska rata u sačuvanoj vlastelinskoj zgradi je bio smešten dom slepih devojaka, koji je bio pod najvišom zaštitom kraljice Marije Karađorđević. Kažu da su devojke koje su ovde boravile imale staze kuda su šetale, pa im nije trebala pomoć jer se okolo nalazi šuma. Tek osamdesetih godina prošlog veka naselje menja naziv Moja Volja u naziv Jarkovci.
Nakon Drugog svetskog rata zgradu kupuje doktor Kostić i pretpostavlja se da je u to vreme dozidana druga terasa. Doktor Kostić, koji je bio pulmolog je želeo da otvori stacionar za lečenje plućnih bolesti, međutim rat ga je omeo u tome. Zgrada u njegovom vlasništvu ostaje do sredine pedesetih godina prošlog veka, kada je otkupljuje Mesna zajednica. Danas je to višenamenski objekat u kome su smešteni seoska škola i vrtić, mesna kancelarija i donedavno i ambulanta.
Ova zgrada, koja postoji blizu dvesta godina i dalje je u funkciji, mada bi joj trebalo jedno dobro sređivanje jer izgleda kao da će se svakog časa srušiti neki deo odavno propale fasade. Deca tu idu u školu što zvuči neverovatno s obzirom na izgled zgrade. Bilo bi lepo kada bi se obnovila i povratila stari sjaj.
Jarkovačko jezero se proteže uz naselje Jarkovci u dužini od 2 km. Jezero je veštačka akumulacija nastala tokom 
1976. godine pregrađivanjem potoka sa ciljem navodnjavanja okolnih useva. Duž jezera je obeležena biciklistička ruta duga 5,5 km kojom je posetiocima omogućeno da obiđu krug oko jezera i prođu kroz naselje. Ona je deo Jezerske biciklističke rute Srem koja je duga 155 km i prostire se na teritoriji opština Ruma, Irig i Inđija, a prolazi pored 5 jezera među kojima je i Jarkovačko. Ovom rutom povezana su tri naselja naše opštine: Maradik, Jarkovci i Ljukovo. 

Jarkovačko jezero

Jarkovačko jezero

Jarkovačko jezero

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

pogled na jezero

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević, i još uvek u funkciji škole

letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević

Fazanerija

Fazanerija

stari bunar

stari bunar

nova ambulanta

nova ambulanta



25.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti