субота

Pasulj Gradištanac

 U našem narodu pasulj je veoma cenjeno i značajno jelo, čak u nekim krajevima važi izreka da pasulj junaka hrani.

Pasulj Gradištanac je sorta pasulja po veličini slična Tetovcu samo što je zrno izduženije i nije pljosnato, a može da bude i do 2 cm dugačko.
Biljka ne raste tako visoko, već raste do 50 cm u visinu.
Veoma brzo se kuva i odličan je za čorbasti pasulj. Gradištanac ima jednu neobičnu osobinu, voli društvo, odnosno, ne može bez kukuruza, jer se penje uz njegovu stabljiku. Kada je počela mašinska berba, više nije mogla da se radi proizvodnja pasulja na stari način. Iako posustaje na njivama, pasulj gradištanac, zbog svojih karakteristika i dalje dominira u loncu. Barem tako tvrde domaćice iz Braničevskog okruga.
Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.
Na obali Dunava u gradskom parku, u postojbini znamenite sorte pasulja „Gradištanca“(po kojem je i dobio ime) u  Velikom Gradištu, 16. put po redu, održana je tradicionalna kulinarska manifestacija „Pasuljijada“ koja je okupila veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje koji rado uzimaju učešće na ovoj manifestaciji.Ljubitelji ovog pasulja imali su prilike da degustiraju i to besplatno vojnički pasulj koji je kuvala vojska Srbije, garnizona u Požarevcu.
Posebnost samom događaju dale su promocije autentičnih srpskih brendova, stari zanati, rukotvorine i proizvodi koji su bili na štandovima u Gradskom parku. Na kraju, kao poseban začin ovom događaju bio je i koncert Dženana Lončarevića.
Organitarori manifestacije su Mesna zajednica Veliko Gradište, Turistička organizacija i Kulturni centar "Vlastimir Pavlović Carevac’’, uz podršku opštine Veliko Gradište.









14.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti