недеља

Upoznajmo Novi Sad




Dvospratna neobarokna palata Centralnog kreditnog zavoda, nalazi se na uglu sa Grčkoškolskom i Miletićevom ulicom. Stari novosađani su je zvali Zlatni čovek po bronzanoj skulpturi Hermesa, koju je napravio vajar Đorđe Jovanović. Prvobitno je izgrađena 1896. godine kao jednospratnica po projektu bečkog arhitekte Franca Vorude, a osnivači su bili bogati trgovci Lazar Dunđerski, Ljuba Stefanović i Miloš Dimitrijević. Drugi sprat je dozidan 1931. godine. Krajem 1970-ih je zgrada renovirana za potrebe Ljubljanske banke. Obnovljena je ponovo 2004. godine kada je zgradu preuzela Zepter banka. Ova prelepa zgrada i danas mami uzdahe svojom lepotom i pravi je ukras centra Novog Sada.

KULTURNA STANICA EĐŠEG







Objekat Eđšeg izgrađen je 1890. godine za potrebe streljačkog društva Novog Sada, na stogodišnjicu od osnivanja istog. Nalazi se na adresi Antona Čehova 4. Projektovao ju je poznati arhitekta Đerđ Molnar u eklektičkom stilu, a sagradio zidar Karl Lehrer. Proglašena je spomenikom kulture i stavljena pod zaštitu države 2007. godine. Naziv ovog objekta je mađarska reč koja znači „Jedinstvo“ tj. to je naziv sportskog kluba koji je dugo godina bio smeštan u prostorijama Eđšega.
Sada je to prelepo mesto, kulturna stanica gde se održavaju mnoge manifestacije pa i moja omiljena, Prerazmišljavanje koja služi za razmenu knjiga...
22.12.2019

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti