субота

LICA NOVOSADSKIH KUĆA

Fasada (iz francuskog façade — lice) u arhitekturi je lice jedne građevine. U prirodi čoveka je da teži ka ulepšavanju, pa su tako fasade kuća ulepšavane ornamentima.

Ornament (lat. ornamentum-ukras, šara) je osnovni element ukrašavanja u likovnim i primenjenim umetnostima. Ornament je najstariji dekorativni element na svetu. U vreme paleolita i neolita ukrašavao je posude cik-cak linijama, spiralama i kružnim oblicima ponavljajući ih u nizu. Ornament se nalazi u gotovo svim vidovima umetničkog izražavanja: na fasadi, tkanini, predmetima, u knjizi…  Ornamentalni motivi se prenose iz jedne kulture u drugu, pri čemu se nešto što je značajno za jedan mentalitet usvaja, a ostalo menja ili prilagođava. U zavisnosti od motiva, oblika i boja, prepoznaje se mentalitet i podneblje. Ornamenti, ukrasi na pročeljima zgrada bili su i statusni simbol: vlasnik je poručivao čime se bavi, ali i da ima para i umetničkog ukusa, kao i kakvog je statusa. Ako je bio industrijalac, na fasadu zgrade je postavljao nešto što označava industriju, bankar je isticao simboliku novca i tako redom. Ideje za ukrase na srpskim zgradama stizale su najčešće iz srednje Evrope, Mađarske, Austrije, ali primetan je uticaj i Francuske, Italije, Engleske, u zavisnosti od toga gde se ko i od vlasnika i od umetnika školovao i čemu je bio naklonjen. 

Uređivanjem, kući se pridaje kulturno značenje. Vojvođanske kuće su prepoznatljive po ukrašenim vratima i prozorima. Fasade tih kuća su često farbane jakim bojama pri čemu su pojedini ornamenti ili ornamentalne kompozicije naglašavane drugačijom bojom. 

Na žalost, moderno vreme gradi velike zgrade pa je ovakvih kuća veoma malo ostalo. Zato treba da dignemo pogled dok hodamo ulicom i uživamo u lepoti kuća pored kojih prolazimo. Dok ih još ima...





















11.03.2023.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti