четвртак

Nesuđena ulica kuća trščara

 2016. godine u ulici Kraljevića Marka u Novom Sadu, srušili su najstarije kuće u Novom Sadu, tzv. kuće-trščare, kako bi se sagradio komleks zgrada.

Tim rušenjem, završena je priča o kućama starim 250 godina koje su od 1989. do 4. avgusta 2015. godine imale status spomenika kulture, odnosno bile su upisane u Registar nepokretnih kulturnih dobara.
Vlasnici trščara su nekoliko godina više puta tražili da se sa ovih objekata skine zaštita, ističući da je grad za njih nezainteresovan a da sami nisu u mogućnosti da plaćaju njihovo održavanje.
Zub vremena na pet trščara, starih bezmalo dva i po veka, koje su se nalazile u Ulici Marka Kraljevića 24, 26, 26a, 28 i 30, odavno je bio vidljiv, a građevinska inspekcija je 2008. godine vlasnicima uručila rešenje o zabrani korišćenja, jer "postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, bezbednost okoline i ugrožavanje životne sredine". Od tada, u njima su živeli na sopstvenu odgovornost.
Zbog katastrofalnog stanja u koje su nebrigom, kako vlasnika tako i gradskih vlasti, trščare dovedene, gradske vlasti su 2015. godine sa ovih objekata skinule zaštitu čime je otklonjena i poslednja zakonska prepreka za njihovo rušenje.
Gradske vlasti promenili su i prethodni urbanistički plan koji je predviđao da trščare nakon rekonstrukcije postanu deo parka koji bi sa njima činio posebnu kulturno-turističku lokaciju Novog Sada.
Rušenjem trščara, zauvek je nestala i potencijalna turistička atrakcija ne samo na području Novog Sada, već i cele Vojvodine. Nikle su ružne zgrade, tzv. golubarnici kako ih zovu oni koji imaju sreće da žive u kući u nekom mirnijem delu grada.
Slike sa interneta:


09.03.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti