петак

POSTOJI TAMO NEKI MELANOM

  
 Postoji tamo neki melanom...Kažu da je opasan, rak kože, ne valja ići u solarijum. ne valja se sunčati kad je veliko UV zračenje, treba ga se čuvati...U stvari, MI SE TREBAMO ČUVATI od sunca, solarijuma i svega što ima štetno UV zračenje..."tamo neki melanom"  i nije tako daleko od nas kako nam se čini. On vreba, podmukao je, pojavi se kad ga najmanje očekujemo. Opasan je, smrtonosan ako se ne otkrije na vreme. Ipak, vidljiv je golim okom, pa smo tu u prednosti. 
   Redovnim pregledom vidi se promena na koži, naročito mladeža i brzim delovanjem tj. odlaskom kod dermatologa, spašavamo svoj život. Tako "tamo neki melanom" koji nam je neželjeno ušetao u život, postaje prošlost.
   Bolje sprečiti nego lečiti, kako se to kod nas kaže. I u pravu su. Čuvajmo se onoga što nam šteti (bar to možemo), jer posle je kasno. Operacije, kontrole, odlasci kod raznih lekara - dermatolog, plastični hirurg, onkolog...pre svih njih, lekar opšte prakse... vadi krv, zakazuj ultrazvuk pre pregleda...To niko ne voli. Ne dozvolite onda da do toga dođe. Ko još voli čekati u punim čekaonicama, brinuti za svoj život, razmišljati koliko je još vremena ostalo? Imamo dosta briga i bez toga. Ne treba biti lenj i neodgovoran prema sebi, jer ako sebe ne voliš i ne ceniš, kako da očekuješ to od drugih? 
  Postoji tamo neki melanom, ali nije toliko daleko od nas koliko bi mi to voleli. Čuvajte se!

03.07.2020.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti